„A mosollyal kárpótolni lehet. A mosollyal életet lehet adni. És van mosoly, melyért meghal az ember.” /Saint-Exupery/

Cosmopolitan-47

Cosmopolitan-47

Normandia, 1944. június 6. – magyar szemmel

2014. június 05. - Venlo

2 D-day 2.jpg

Azon a napon hajnali 2 órakor kezdődött a "D-Day" kódnévvel illetett Overlord hadművelet, az amerikai és brit erők normandiai partraszállása. Az inváziót, melyet az amerikai Eisenhower tábornok irányított, több hónapnyi tervezőmunka előzte meg. A II. világháború legnagyobb tengeri deszant hadműveletében a szövetségesek közel három millió katonát, tízezer repülőgépet, hétezer hajót és sok száz páncélost vetettek be. Már az első napon 150.000 szövetséges katona szállt partra, melynek célja a La Manche csatorna birtokbavétele, majd hadászati hídfő megszerzése volt az észak-nyugati francia partvidéken.

A partraszállás "érdekessége", hogy az amerikai LIFE magazinnak dolgozó Robert Capa volt az egyetlen fotós, aki 1944. június 6-án hajnalban a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. Hat tekercs filmet (106 kockát) fotózott el, majd délután 2-kor, amikor már biztosnak látszott a hídfőállás, az első kórházhajóval visszatért Portsmouthba. A filmtekercseket bevitte a LIFE londoni irodájába, majd lefeküdt aludni. A laborban az egyik asszisztens állítólag annyira kíváncsi volt a képekre, hogy az előhívás után a szokásosnál magasabbra állította a szárítóban a hőmérsékletet, hogy gyorsabban száradjanak a negatívok. A hő azonban leolvasztotta az emulziót, nyolc teljes kép és további három kocka bizonyos részeinek kivételével teljesen megsemmisültek a felbecsülhetetlen értékű, megismételhetetlen fotók, a megmaradtak is elmosódtak.

Mindazonáltal a LIFE június 19-én leközölt 10 képet "slightly out of focus" ("enyhén életlen") magyarázkodó képaláírással. Ez annyira felbosszantotta Capát, hogy később ezt a címet adta eredetileg forgatókönyvnek szánt háborús emlékiratainak is. (Ez a kötet 2006 októberében jelent meg magyarul Kissé elmosódva – Emlékeim a háborúból címmel).

A bejegyzés trackback címe:

https://cosmopolitan47.blog.hu/api/trackback/id/tr566282032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása