„A mosollyal kárpótolni lehet. A mosollyal életet lehet adni. És van mosoly, melyért meghal az ember.” /Saint-Exupery/

Cosmopolitan-47

Cosmopolitan-47

„Doktor Zsivágó” írója 123 éve született

2013. február 10. - Venlo

Boris Pasternak Nobel-díjas orosz költő, esszéíró, műfordító 1890. február 10-én született. Híres regényéből, az 1948 és 1955 között írt "Doktor Zsivágó"-ból 1965-ben készült világsikerű filmnek olyan sztárok voltak a főszereplői, mint Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin.

Pasternak regénye az 1903 és 1929 közé eső korszak, továbbá a háborús évek orosz történelmének átfogó képét kívánta megrajzolni. 1957-ben regényét kijuttatta az országból, ami meg is jelent Olaszországban és több más nyugati országban is. Amikor neki ítélték a Nobel-díjat, a Szovjetunióban negatív lejárató kampány indult ellene. Művét szemétnek, őt magát árulónak titulálták. Belső emigránsnak nevezték, hozzáfűzve, hogy jobb lenne, ha valódi emigráns lenne belőle. Válaszút elé állították Pasternakot: vagy lemond a díjról, vagy száműzik hazájából. Az előbbit választotta. (Regénye – amely 1958–59-ben 26 hétig vezette a New York Times bestsellerlistáját – 1988-ig nem is jelenhetett meg hazájában.) Pasternak 1960. május 30-án Peregyelkinóban elhunyt.

A regény nyugat-német kiadását még a '60-as évek végén megszereztem, a filmet a '70-es évek elején Nyugat-Németországban láttam. Tulajdonképpen nem is tudom, nálunk mikor mutatták be. Emlékszik rá valaki?

A bejegyzés trackback címe:

https://cosmopolitan47.blog.hu/api/trackback/id/tr995072623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása