„A mosollyal kárpótolni lehet. A mosollyal életet lehet adni. És van mosoly, melyért meghal az ember.” /Saint-Exupery/

Cosmopolitan-47

Cosmopolitan-47

Janis Joplin születésnapjára

2013. január 19. - Venlo

002.jpg

Az 1943. január 19-én Texasban született énekesnő a középiskola befejezése után szökött el otthonról, és a következő években magányos vándorként blues-kocsmákban, honky-tonk fogadókban lépett fel. Közben pedig rászokott az alkoholra. Előbb Los Angelesben, majd 1963-tól San Franciscóban élt. Ekkor a drogokra is rászokott. Önpusztító szenvedélyéből egy otthoni elvonókúra sem tudta kigyógyítani.

1966-ban Chet Helms menedzser visszahívta San Friscóba, ahol csatlakozott a Big Brother and The Holding Company-hoz (James Gurley gitár, Sam Andrew gitár, Pete Albin basszusgitár, David Getz dob).

003.jpgJ.J. és a Big Brother

Montereyben elkápráztatta a közönséget, a médiában a blues fehér királynőjeként kezdték emlegetni. Első albuma nem volt sikeres, a második (Cheap Thrills, 1968) annál inkább.

001 autogram.jpg

J.J. autogram

Magánéleti problémái azonban nem rendeződtek, ezért 1968 őszén Katmanduba utazott. A következő évben már új menedzserrel, Albert Grossmann-nal és új, profikból álló zenekarral készített albumot (Kosmic Blues), ami nagyon jól fogyott, de a dalokból hiányoztak a korábbi energiák, inspirációk.

004 wood.jpg1969. Woodstock: itt ő volt az egyik szupersztár

Úgy tűnt, pályája kedvező fordulatot vehet. 1970-ben ismét új zenekarral (Full Tilt Boogie Band) koncertezett. Készült Pearl című nagylemezére, amelyet azonban már nem tudott befejezni….

005.jpg

Herointúladagolás következtében 1970. október 4-én a kaliforniai Los Angelesben hunyt el a blues fehér királynője, aki Jimi Hendrix és Jim Morrison mellet a hippikorszak harmadik szimbolikus alakja volt.

A maga hirdette filozófia szerint élt:

„Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!”

(A Szerző fotóival, melyek a KoGart „Woodstock” c. kiállításán készültek)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cosmopolitan47.blog.hu/api/trackback/id/tr725027330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása